OBS! Med reservation för att det kan finnas fel information nedan.

1992-01-20 hölls första årsmötet  och då bildades Luspens Ryttarförening.

Under 1992 började arbetet med att undersöka var man skulle ha anläggningen och man undersökte bl a. Luspholmen.

Man började skissa på en stallritning då man funderade på att göra om en befintlig ladugård.

Man var på studiebesök bl a. till Malå för att se hur det såg ut där.

Ett stort arbete var att ta fram en kostnadskalkyl för vad allt skulle komma att kosta. Och med det som underlag började man undersöka var man kunde få olika bidrag till uppstart av  föreningen.

Man anlitade en byggherre som var ett måste och det föll på SUAB som skulle ordna med fullständiga ritningar och kostnadskalkyl.

Man skickade även ut brev till olika företag om sponsring till bl a. material som behövdes vid byggnationen.

SUAB har vi mycket att tacka för då dom hjälpt till på många olika sätt.

1993

Under detta år så började man undersöka att lägga anläggningen i Stensele - Näset där den idag finns.

Man tog fram en målsättning:

• Behålla flickorna/kvinnorna inom kommunen
  • Skapa ridänläggning som passar alla kommuninnevånare
  • Erbjuda innevånarna i Storuman kommun en ny fritidsaktivitet/fritidsgård
  • Viss turistverksamhet
  • Eget ridhus

Man vill satsa på:

• Barn/ponnyridning & vuxenridning
  • Handikappridning
  • Byaridning
  • Ridläger
  • Veckoslutskurser
  • Teorikurser
  • Friskvård
  • Tävlingar
  • Spannkörning
  • Hästuthyrning till festarrangemang

Dessutom skulle kommunens skolor erbjudas hästskötsel/ridning som ytterligare aktivitet i fritt valt arbete, samt ha tillgång till stallet under friluftsdagar. Våra kommuninnevånare med egna hästar skall få tillgång till träning i våran anläggning.

Man skulle komma att erbjuda vår anläggning till andra föreningar och dyl. ex. brukshundklubben, pistolskytte, polishundsträning m.m.

Man trodde dessa mål var möjliga att förverkliga då man redan hade ett stort intresse bland ungdomar och att mycket ideellt arbete hade lagds ner.

Man beslutade att föreningen skulle gå med i Svenska Ridsportförbundet.

Man tog även fram material för en medlemstidning ”Näset”.

Den 28/9 borrade man brunnen för vårat vatten.

Den 17/10 -93 hade man inbjudit alla för att fira och informera om hur allt fortskrider av byggnationen av anläggningen. Man bjöd på fika och korvgrillning och ordnade med tipsrunda och ponnyridning för att man inte skulle frysa.

Man hade även ett möte med skoterklubben, Stensele SK, Stensele RC, draghundsförare och skidsektionen för att få allt att fungera i området när man nu skulle komma och samsas om samma utrymmen i skog och mark.

1994

Så äntligen infann sig den stora dagen närmare bestämt 19 juni då man hade invigning av stallet.

Man fick också tillgång till ”Foderladan” under året.

Ansökningar börjar komma in från privathästägare att få stalla upp sina hästar när anläggningen var klar.

Man ansökte till Storuman Kommun om att få nyttja elljusspåret den tid som backen var bar, men fick avslag. Men man fick lov att nyttja spånslingan ”Lilla rundan”.

Man börjar även jobba på ridlektionsplanerna för att den 31 oktober starta första lektionen.

Lektionstiden är 45 minuter och en lektion kostar 60 kronor. HT består av 16 lektioner medans VT består av 18 lektioner. Genom två ideellt arbetande ridledare var detta genomförbart.

Man har förnärvarande 4 egna hästar och 5 privatägda hästar på anläggningen vid årsskiftet 94/95 + stallfåret Sten.

Man ordnade så att man fick en brevlåda bredvid sågens.

Genom beredskapsarbetare och med hjälp av en från dagcenter så sköter man utsläpp, mockning och fodring m.m. av stallets göromål dagtid.

Ungdomarna i föreningen startar upp US-ungdomsstyrelsen. Och det är dom som då hjälper till vid knatteridning samt prova på ridningen.

Man började rida luciatåg som US höll i.

Telefon vart indragen till stallet 0951-204 57.

1997

Man började göra om foderladan (den sektionen idag som har tre boxar). För att kunna ta emot flera hästar då efterfrågan ökar. Då var det två boxar där.

Man fick sin första hemsida (www.storuman.com/lurf)

2000

Förhandlingar med större förening har påbörjats för att samla alla resurser till nytta för alla aktiva. Vilket började gälla under 2001 då man gick in under SIK.

Man startade upp skötarsystemet på våra ridskolehästar.

Man ”byggde” ridhuset.

Man byggde handikapprampen till paddocken.

Man startade upp Hästskolan och samarbetet med Stensele skolans elever.

Kommunen ordnade med gatubelysningen från Blåvägen ner till stallet.

Man fick tillgång till ett militärförråd som flyttades och gjordes om till den del där vi idag har spån och stallsektionen med fyra boxar. Då gjorde man samtidigt om foderförrådet igen och man gjorde tre boxar där.

Man utökade hästskolan så att man även kom att samarbeta med Centralskolan.

Allt detta hade inte varit genomförbart om det inte funnits drivande personer i föreningen.

Många timmar av ideellt arbete har lagts ner på anläggningen.

Många har ställt upp men framför allt alla med ett gemensamt intresse ”hästar” har varit en drivande kraft i det hela och föräldrar med barn som har ett hästintresse.

Vi hoppas och tror att vi kan bli ännu bättre föreningen med hjälp av alla men mycket hänger på att vi alla ställer upp ideellt så mycket som möjligt med det vi kan.

Uppdaterad: 14 JAN 2011 20:59

Vill DU börja rida?
För mer info klicka på länken Ridskolan.

elefon nummer: 070 - 274 76 42